Argininesuppletie gunstig na bypass-operatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Insulineresistentie, endothele disfunctie en ontstekingsreacties zijn belangrijke cardiovasculaire risicofactoren voor patiënten met kransvatziekten. Suppletie met L-arginine lijkt een gunstig en ontstekingsremmend effect te hebben bij deze patiënten.
Dit concluderen wetenschappers van het Instituut San Raffaele in het Italiaanse Milaan. Zij bestudeerden 64 patiënten met hart- en vaatziekten die voorheen een coronaire bypassoperatie hadden ondergaan. De proefpersonen werden willekeurig over twee onderzoeksgroepen verdeeld en slikten zes maanden lang dagelijks een supplement met 6,4 gram L-arginine of een placebo.
Suppletie met L-arginine verminderde het gehalte asymmetrisch dimethylarginine (ADMA; een stof die de vasodilatatie remt) en de mate van endothele disfunctie. Bovendien steeg de spiegel cyclisch guanosine monophosphaat (een stof die de vasodilatatie stimuleert), de verhouding tussen L-arginine en ADMA en de reactieve hyperemie. Daarnaast trad in de suppletiegroep een toename in adiponectine (een door het vetweefsel geproduceerd eiwit, welke verband houdt met een verlaagd risico van diabetes) en de insulinegevoeligheid en een afname van interleukine-6 en monocyte chemoattractant protein-1 (een onderdeel van het cellulaire immuunsysteem welke aangemaakt wordt door macrofagen en endotheelcellen) op.
Voor patiënten met coronaire aandoeningen heeft suppletie met het aminozuur L-arginine dus metabole voordelen en een ontstekingsremmend effect.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen