Artritis door rood vlees

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vleesconsumptie verhoogt het risico van polyartritis. Vitamine C verlaagt het risico.
Er werden gegevens van 25.630 personen uit de European Prospective Investigation of Cancer in Norfolk bestudeerd. De deelnemers waren allen tussen de 45 en 75 jaar oud. Aan het begin van het onderzoek werd met behulp van een voedingsdagboek van een week de voedselinname vastgesteld.
In negen jaar tijd werden 88 gevallen van polyartritis ontdekt. Deze werden vergeleken met 176 gezonde personen uit de studie. De artritispatiënten kregen in vergelijking met de controlepersonen significant minder vitamine C binnen of aten meer rood vlees. De totale energie-inname van beide groepen was ongeveer gelijk. Wel rookten de artritispatiënten vaker dan de gezonde personen.
Na correctie voor energie-inname, roken en andere mogelijke factoren die het risico van polyartritis beïnvloedden, hadden de deelnemers met het hoogste gehalte aan rood vlees bijna twee keer zo veel kans op polyartritis. Deze kans was 2,3 keer zo hoog voor de deelnemers die het meeste vlees en vleesproducten aten. Deelnemers met de hoogste eiwitconsumptie hadden bijna drie keer zo veel kans op artritis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.