Ashwagandha-extract effectief in overgang

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen die in de overgang zijn, hebben baat bij suppletie met een wortelextract van Ashwagandha. De plant wordt al sinds meer dan vierduizend jaar met succes toegepast in de Ayurvedische geneeskunde.

Voor het onderzoek werden 91 vrouwen met symptomen van de overgang willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen gedurende acht weken tweemaal per dag een supplement met 300 mg Ashwagandha wortelextract of de placebo. Met behulp van een vragenlijst werd nagegaan in hoeverre de vrouwen last hadden van overgangsklachten. Tevens werden bloedspiegels van diverse hormonen gemeten.

Suppletie met het Ashwagandha-extract leidde tot een significante afname van overgangsklachten zoals bleek uit een lagere totaalscore van de vragenlijst. De vrouwen hadden significant minder psychische klachten, maar ook minder lichamelijke ongemakken. Ten opzichte van de placebo leidde suppletie met het wortelextract tot een significante verhoging van de bloedspiegel van oestradiol, een geslachtshormoon dat behoort tot de oestrogenen en waarvan de concentratie tijdens de overgang afneemt. De concentraties van twee andere hormonen - het follikelstimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH) - waren significant lager onder invloed van suppletie ten opzichte van de placebo. De concentraties van deze hormonen stijgen normaliter tijdens de overgang.

Suppletie met een wortelextract van Ashwagandha kan vrouwen ondersteunen tijdens de overgang.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen