Astma behandelen met vitamine D?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Vitamine D verlaagt de productie van TH17-cytokinen en kan mogelijk astmasymptomen verminderen.

De onderzoekers bekeken het effect van vitamine D op de TH17 geassocieerde interleukinen-17 en -22 (IL-17 en IL-22). Beide zijn onderdeel van het immuunsysteem en van belang voor de bestrijding van infecties. Personen met astma hebben echter een verhoogde productie van IL-22 en IL-17A wat kan leiden tot een toename van klachten. Bij astmapatiënten die onvoldoende reageren op de reguliere behandeling met inhalatiecorticosteroïden is de concentratie IL-17A nog sterker verhoogd. Inhalatiecorticosteroïden kunnen de concentratie IL-17A niet beïnvloeden. Toevoeging van vitamine D aan bloedmonsters van de astmapatiënten liet daarentegen een duidelijke daling zien van de concentraties IL-17A en IL-22.

Vitamine D blijkt de TH17-cytokinenproductie te kunnen beïnvloeden. Personen met astma die onvoldoende reageren op corticosteroïden kunnen mogelijk baat hebben bij voldoende zonlicht en/of orale suppletie met vitamine D. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen