Omega 3-vetzuren verminderen atopische aandoeningen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Omega 3-vetzuursuppletie tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode verkleint de kans op atopische aandoeningen bij kinderen tot 2 jaar.
Er werden 145 zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een allergisch kind verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen vanaf de 25e zwangerschapsweek tot en met de eerste 3,5 maand van de borstvoedingsperiode dagelijks 1,6 gram EPA en 1,1 gram DHA of een placebo. Bij moeder en kind werd de huidpriktest uitgevoerd, de vetzuurconcentraties in fosfolipiden bepaald en bij het kind werd tevens de concentratie immunoglobuline E (IgE) gemeten. Immunoglobuline E (IgE) is een antistof die zich bevindt in slijmvliezen en die histamine vrijlaat als reactie op een allergeen. Hierdoor ontstaat een of andere allergische reactie.
Tussen beide groepen werd geen verschil in de prevalentie van allergische symptomen gezien. De incidentie van IgE-gemedieerde aandoeningen (rinitis, conjunctivitis, astma, constitutioneel eczeem) was met 13% significant lager in de suppletiegroep in vergelijking met 30% in de placebogroep. Een hogere concentratie van DHA en EPA in de fosfolipiden van zowel moeder als kind was gerelateerd aan een significant lagere prevalentie van atopische aandoeningen. Hierbij gold: hoe hoger de omega 3-vetzuurconcentratie, hoe kleiner het risico.
Suppletie met omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode kan allergische symptomen niet voorkomen, maar verkleint wel het risico van IgE-gemedieerde aandoeningen. In een eerdere studie werd eenzelfde resultaat gevonden voor kinderen tot 1 jaar. Nu blijkt dat het beschermende effect van suppletie tot het tweede levensjaar aanwezig blijft.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen