Micronutriënten en astma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Diverse micronutriënten waaronder vitamines hebben mogelijk een positief effect op astma. Dit concluderen onderzoekers in het tijdschrift The Lancet.

Het is bekend dat een hoge inname van groenten en fruit het risico van astma kan verkleinen. Daartegenover staat dat een zogenaamd Westers voedingspatroon - rijk aan vlees, natrium en geraffineerde koolhydraten - het risico van astmasymptomen verhoogt. Uit observationele studies blijkt een relatie te bestaan tussen bepaalde micronutriënten en het risico van astma. Dit werd aangetoond voor de vitamines A, C, D en E en nutriënten die fungeren als methyldonor zoals foliumzuur, vitamine B12 en choline. Er zijn echter nog weinig gerandomiseerde klinische studies (RCT’s) verricht naar deze relaties.

De onderzoekers concluderen dat er nog onvoldoende bewijs is voor het adviseren van bepaalde nutriënten bij de preventie of behandeling van astma. Wel is er draagvlak voor het verrichten van RCT’s naar het effect van vitamine D op de preventie en behandeling van exacerbaties, cholinesuppletie bij de behandeling van astma door een vermindering van oxidatieve stress en ontstekingsreacties en vitamine E om de schadelijke gevolgen van luchtverontreiniging tegen te gaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen