CLA zinvol bij coeliakie?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met geconjugeerd linolzuur (CLA) vermindert oxidatieve stress als gevolg van coeliakie.
Coeliakie is een chronische darmaandoening gepaard gaande met autoimmuunreacties die worden uitgelokt door eiwitdeeltjes van gluten, gliadinen en gluteninen. Van het eiwit gliadine is in vivo aangetoond dat het belangrijke verdedigingsmechanismen in de darm kan lamleggen. CLA kan dit voorkomen doordat het de zogenaamde Nrf2 (nuclear factor erythroid 2-related factor2) activeert. Nrf2 is een belangrijke transcriptiefactor voor antioxidatieve en ontgiftende enzymen.
De Italiaanse wetenschappers onderzochten de betrokkenheid van Nrf2 bij toxiciteit onder invloed van gliadinen in humane darmcellen en bij gliadinegevoelige muizen. Tevens werd het effect van CLA bestudeerd.
Zowel in de humane darmcellen als bij de muizen ging de door gliadine geïnduceerde toxiciteit gepaard met een verminderde activiteit van antioxidatieve en ontgiftende enzymen. Toch was het effect niet van die mate dat het leidde tot pathologische veranderingen die bij coeliakiepatiënten worden gezien. De schadelijke effecten werden verminderd onder invloed van CLA-suppletie.
De bevindingen bevestigen de hypothese dat gluten slechts een uitlokkende factor zijn bij coeliakie. De positieve effecten van CLA onderstrepen het belang van de ontwikkeling van een op voeding gebaseerde behandeling van de aandoening.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen