Astma door paracetamolgebruik

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een grootschalige Canadese reviewstudie is gebleken dat paracetamolgebruik het risico van astma bij zowel kinderen als volwassenen vergroot.
De wetenschappers doorzochten alle grote medische databases. Zij selecteerden de studies die de relatie tussen paracetamolgebruik en astma onderzochten. Uiteindelijk analyseerden zij de resultaten van dertien cross-sectionele studies, vier cohortonderzoeken en twee case-controlstudies met gezamenlijk meer dan 425.000 proefpersonen. Alle gegevens van deze studies werden gecombineerd en gezamenlijk geëvalueerd in één grote meta-analyse.
Proefpersonen die paracetamol gebruikten, hadden een 63% grotere kans op astma. Onder kinderen verhoogde paracetamolgebruik de kans binnen een jaar astma te ontwikkelen met 60%. De kans gedurende het eerste levensjaar astma te ontwikkelen werd door paracetamolgebruik met 47% verhoogd. Gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap leidde tot 28% meer kans op astma en 50% meer kans op een piepende ademhaling tijdens het latere leven. Slecht één studie liet bij analyse op zichzelf een significant verband zien tussen een hoge dosering paracetamol en astma.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen