Dik door antibiotica?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Blootstelling aan een lage dosis antibiotica op jonge leeftijd kan later in het leven leiden tot obesitas. Dit blijkt uit een studie bij muizen.

In het experiment werd een lage dosis penicilline gegeven aan twee groepen muizen. In de eerste groep betrof het vier weken oude muizen die de zoogperiode net achter de rug hadden. In de tweede groep betrof het drachtige muizen die kort voor de bevalling een lage dosis penicilline kregen.

Verstoring van de darmflora - door toediening van penicilline - leidde bij de jonge muizen tot een verhoogde kans op een verstoord metabolisme met een verhoogd risico van obesitas later in het leven. Dit gold vooral voor de mannelijke muizen. Vroege blootstelling aan antibiotica leidde ook tot een afname van gunstige darmbacteriën. Blootstelling aan penicilline vóór de geboorte leidde bij het nageslacht eveneens tot een verhoogde kans op obesitas. Bovendien reageerden de muizen sterker met gewichtstoename op vetrijke voeding. De wetenschappers detecteerden in hun studie specifieke darmbacteriën waarvan de samenstelling veranderde kort voordat er sprake was van gewichtstoename.

De onderzoekers vermoeden dat de veranderde samenstelling van de darmflora - als gevolg van antibioticagebruik - debet is aan het risico van overgewicht en suggereren dat suppletie met gunstige darmbacteriën mogelijk de langetermijneffecten van het verstoorde metabolisme kan herstellen. In vervolgstudies willen ze dit verder onderzoeken. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen