Astmatische aanvallen bij vitamine D-tekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Astmatische kinderen met een vitamine D-tekort hebben een verhoogde kans op ernstige astma-aanvallen. Voor de studie werden 1024 kinderen met astma gedurende 4 jaar gevolgd. De kinderen waren reeds geïncludeerd in een studie waarbij het effect van twee inhalatiecorticosteroïden werd getest (budesonide en nedocromil). De vitamine D-concentratie werd bepaald voor aanvang van de studie waarbij een concentratie kleiner dan 75 nmol/l als deficiënt werd beschouwd.
Van de kinderen bleek 35% een vitamine D-tekort te hebben. Van de kinderen met een tekort werd in 4 jaar 38% bij de eerste hulp gezien of in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstige astma-aanval. Bij de kinderen met een voldoende hoge vitamine D-status was dit percentage 32%. Wanneer gecorrigeerd werd voor beïnvloedende factoren zoals het lichaamsgewicht, het gezinsinkomen en de ernst van de astma voor aanvang van de studie bleek een vitamine D-deficiëntie te leiden tot 50% meer kans op een ernstige aanval. Het effect van vitamine D was het grootst bij gebruik van budesonide.
Een vitamine D-deficiëntie leidt tot een verhoogd risico van ernstige astmatische aanvallen. Mogelijk dat vitamine D de werking van ontstekingsremmende steroïdhormonen (zowel in het lichaam als van de inhalatiecorticosteroïden) stimuleert. Tevens heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem. Het is nog onduidelijk of suppletie astmatische aanvallen kan voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen