B-vitaminen verminderen risico heupfractuur

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met foliumzuur en vitamine B12 vermindert bij oudere mensen het risico van een heupfractuur na een beroerte. Dit is de conclusie van onderzoekers in Japan.
Voor het twee jaar durende onderzoek werden 628 patiënten van 65 jaar en ouder, met restverschijnselen van een eenzijdige verlamming na een beroerte, in twee groepen verdeeld. Een groep kreeg dagelijks 5 mg foliumzuur en 1500 mcg vitamine B12, de andere groep kreeg placebo. Na twee jaar waren er nog 559 patiënten in het onderzoek.
Tijdens het onderzoek was het aantal vallen in beide groepen ongeveer gelijk, maar in de supplementgroep ontstonden maar 6 heupfracturen tegen 27 in de placebogroep.
Aan het begin van het onderzoek waren de homocysteïnespiegels in beide groepen hoog en de serumspiegels van foliumzuur en vitamine B12 laag. Na twee jaar waren de homocysteïnespiegels in de supplementgroep met 38% gedaald tegen een stijging met 31% in de placebogroep. De botmineraaldichtheid verschilde echter niet significant tussen de twee groepen. Het aantal heupfracturen per duizend patiëntjaren was 10 voor de supplementgroep tegen 43 voor de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.