B-vitamines tegen metabool syndroom?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate inname en serumconcentratie van B-vitamines is in verband gebracht met een kleinere kans op het metabool syndroom

Aan het onderzoek namen 4414 Amerikanen deel die gevolgd werden vanaf 1985/1986 tot in 2015/2016. Bij aanvang van het onderzoek hadden de deelnemers een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. Het betrof Amerikanen van blanke of zwarte afkomst. Aan het begin en na 7 en 20 jaar werden voedingsvragenlijsten ingevuld door de deelnemers. Bij 1430 proefpersonen werden tevens de serumconcentraties van vitamine B6, B12 en foliumzuur bepaald bij aanvang van de studie en na 7 en 15 jaar. 

Tijdens de volgperiode van gemiddeld dertig jaar, werd bij 1240 proefpersonen het metabool syndroom gediagnosticeerd. Personen met een hoge inname van foliumzuur uit de voeding, hadden met 61% significant minder kans op het metabool syndroom ten opzichte van deelnemers met een lage foliumzuurinname. Een hoge inname van vitamine B6 en B12 ging gepaard met respectievelijk 39% en 26% minder kans op het metabool syndroom. Vergelijkbare resultaten werden gezien wanneer gekeken werd naar de serumspiegels van deze B-vitamines. Deelnemers met een adequate serumconcentratie van foliumzuur, vitamine B6 en B12 hadden met respectievelijk 77%, 52% en 30% significant minder kans op het metabool syndroom ten opzichte van proefpersonen met lage serumspiegels van deze B-vitamines. Hierbij was gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren. 

Hoewel de studie geen oorzakelijk verband aantoont, is een adequate inname en bloedconcentratie van vitamine B6, B12 en foliumzuur gerelateerd aan een kleiner risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen