B-vitamines van invloed op darmkankerrisico

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De verrijking van producten met foliumzuur in de Verenigde Staten heeft slechts tijdelijk geleid tot een verhoogd risico van darmkanker. Dit blijkt uit de Women's Health Initiative Observational Study die plaatsvond in de periode nadat foliumzuurverrijking een feit was.

Aan de cohortstudie namen meer dan 88.000 postmenopauzale vrouwen deel. Ze werden gerekruteerd in de periode van 1993 tot 1998.

Tijdens de volgperiode tot 2009 werd bij 1003 vrouwen darmkanker geconstateerd. Een hoge inname van foliumzuur was geassocieerd met een tijdelijk verhoogd risico van darmkanker in de periode van 3 tot 9 jaar na aanvang van foliumzuurverrijking. Een hoge inname van vitamine B2 (>4 mg per dag) leidde daarentegen met 19% tot een significant lager risico van darmkanker in vergelijking met vrouwen met een lage vitamine B2-inname (<1,8 mg per dag). Eenzelfde resultaat werd gevonden voor vitamine B6. Een inname van minimaal 3,9 mg per dag leidde tot een significante risicoreductie van 20% in vergelijking met een dagelijkse inname van 1,5 mg of minder.

De resultaten komen overeen met die van een eerdere studie uit 2007 (Nutr Rev; 65:504-511) waarin eerst een toename werd gezien van het aantal personen met darmkanker die later werd gevolgd door een sterke afname. Mogelijk groeide een reeds bestaande tumor sneller onder invloed van foliumzuurverrijking en kwam daardoor eerder aan het licht. Een hoge inname van vitamine B2 en B6 leidde tot een duidelijk verlaagd risico van darmkanker, zo blijkt uit de resultaten van deze studie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen