Bacteriofagen bij inflammatoire darmziekten?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toediening van bacteriofagen vermindert een specifieke darmbacterie die betrokken is bij inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Naast darmbacteriën en -schimmels bevat de darm ook bacteriofagen. Bacteriofagen zijn kleine virussen die een specifieke bacterie infecteren. 

De wetenschappers analyseerden de darmflora van 537 personen met een inflammatoire darmaandoening. Hieruit bleek dat ze een groter aandeel van de darmbacterie Klebsiella pneumoniae hadden. Transplantatie van deze bacterie in muizen induceerde bij de dieren eveneens een darmontsteking. De wetenschappers voegden vijf verschillende bacteriofagen samen die via diverse receptoren in staat waren om Klebsiella pneumoniae binnen te dringen en de bacterie te doden. 

De cocktail van bacteriofagen bleek inderdaad effectief in het onderdrukken van Klebsiella pneumoniae en leidde bij de muizen tot een afname van inflammatie en weefselschade. De bacteriofagen hadden verder geen nadelige invloed op de samenstelling van de darmflora. Een proef met achttien gezonde vrijwilligers toonde bovendien dat de bacteriofagen goed kunnen overleven en actief blijven in het gehele maagdarmstelsel wanneer ze samen met maagzuurremmers worden ingenomen. 

De techniek is mogelijk ook toepasbaar bij andere bacteriën die in verband zijn gebracht met inflammatoire darmaandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen