BCAAs gunstig bij levercirrose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een Japans onderzoek bleek dat patiënten met levercirrose baat hebben bij suppletie met Branched Chain Amino Acids (BCAAs).
De studie betrof 30 patiënten met levercirrose. Ze werden driemaal daags gesuppleerd met BCAAs. Dit vond plaats na het onbijt, na het avondeten en voor het slapen gaan. Veranderingen in het energiemetabolisme en de glucosetolerantie werden bepaald met behulp van indirecte caloriemetrie en het afnemen van een 75 gram orale glucosetolerantietest.
Suppletie met BCAAs gaf een significante verbetering zien van het respiratoire quotiënt van niet-eiwitten en van de verhouding tussen BCAAs en tyrosine. Dit was met name het geval bij patiënten met een creatinine-lengte-index (CHI) groter dan 80. Daarnaast lieten de patiënten met een CHI groter dan 80, als gevolg van de suppletie met BCAAs, een significant verbeterde glucosetolerantie zien. De creatinine-lengte-index is een maat voor de hoeveelheid actief spierweefsel in het lichaam. Ter bepaling wordt de hoeveelheid met de urine uitgescheiden creatinine vergeleken met creatininenormaalwaarden bij personen met gelijke lengte. Indien de hoeveelheid spierweefsel afneemt, daalt de creatinine-uitscheiding in de urine.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen