Behandeling chronische darmziekten met melkzuurbacteriën?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bepaalde melkzuurbacteriën hebben een ontstekingsremmende werking en kunnen mogelijk in de toekomst ingezet worden bij de behandeling van ontstekingsziekten in de darm.

In een experiment met muizen toonden de onderzoekers aan dat de melkzuurbacterie Lactobacillus paracasei een enzym produceert dat selectief ontstekingsprocessen kan tegengaan. Het enzym - dat bekend is onder de naam ‘lactocepine’ -  vermindert zogenaamde chemokinen die fungeren als boodschapperstof zodat leukocyten naar de ontstekingshaard migreren. In een normale situatie is dit noodzakelijk, maar bij chronische darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa werkt dit systeem juist averechts. Chemokinen zoals IP-10 voorkomen daarmee dat het weefsel zich kan herstellen.

Of lactocepine ook klinische waarde heeft, wordt in een volgende studie onderzocht. Bekend is in ieder geval dat de Lactobacillus paracasei grote hoeveelheden van dit enzym produceert. De werking van het enzym beperkt zic tot specifieke gebieden en er treden geen bijwerkingen op. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen