Receptor speelt cruciale rol bij darmontsteking

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers van de Georgia Regents University hebben een receptor ontdekt die een cruciale rol speelt bij de preventie van chronische darmontstekingen en darmkanker. De receptor in de darm - bekend onder de naam Gpr109a - wordt geactiveerd onder invloed van butyraten die vrijkomen bij de fermentatie van vezels, maar kan ook geactiveerd worden onder invloed van een megadosis niacine (vitamine B3).

Het bleek dat muizen waarbij de receptor ontbrak snel vatbaar waren voor darmontstekingen en -kanker. Bij de aanwezigheid van een vezelrijk voedingspatroon zijn darmbacteriën in staat voldoende butyraten te produceren om de Gpr109a-receptoren te stimuleren. Bij afwezigheid van een gezonde darmflora als gevolg van antibioticagebruik konden de receptoren alsnog geactiveerd worden met een hoge dosis niacine, zo bleek uit het experiment.

Reeds in het jaar 2003 werd vastgesteld dat niacine het cardiovasculair stelsel beschermt door middel van activatie van Gpr109a-receptoren in vetcellen. In de darm leidt activatie van deze receptoren tot de productie van ontstekingsremmende stoffen die van belang zijn bij de preventie van chronische darmziekten waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. In een vervolgstudie willen de wetenschappers onderzoeken of een megadosis niacine zinvol is bij de preventie en behandeling van deze darmziekten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen