Meer progressie leukemie bij vitamine D-tekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een tekort aan vitamine D leidt bij personen met chronisch lymfatische leukemie tot een snellere progressie van de aandoening en een verhoogde sterftekans. Een verbetering van de vitamine D-concentratie vergroot de overlevingskans. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Mayo Clinic.
Aan de studie namen 390 personen deel waarbij onlangs de diagnose leukemie was gesteld. Bij alle proefpersonen werd de vitamine D-status bepaald. Van de patiënten bleek 30% een vitamine D-tekort te hebben. Een concentratie lager dan 62,5 nmol/L werd hierbij als deficiënt gezien. In de follow-up periode van gemiddeld 3 jaar bleek dat bij patiënten met een tekort de kans op progressie en behandeling met chemotherapie 66% hoger was in vergelijking met patiënten met een optimale vitamine D-status. Tevens was de sterftekans twee keer zo groot.
Om de resultaten van de studie te bevestigen analyseerden de onderzoekers de gegevens van nog eens 153 patiënten met onbehandelde leukemie die gemiddeld gedurende 10 jaar werden gevolgd. Van deze groep had 40% een vitamine D-deficiëntie op het moment van de diagnosestelling. Ook hier bleek een tekort te leiden tot een significant snellere progressie van de aandoening en een verhoogde sterftekans.
De onderzoekers concluderen dat het optimaliseren van de vitamine D-concentratie is een simpele en veilige interventie die het verloop van leukemie gunstig kan beïnvloeden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen