Rood, bewerkt vlees en chronische ziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een voedingspatroon met relatief veel rood, bewerkt vlees is in verband gebracht met een verhoogde kans op chronische aandoeningen.

Onder bewerkt vlees wordt vlees verstaan dat is bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden. Voorbeelden zijn worst, ham of paté en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees zijn bewerkt vlees. 

In het onderzoek werd gebruikgemaakt van gegevens van de Women's Health Initiative (WHI) cohorten. Aan de cohorten namen postmenopauzale vrouwen deel in een leeftijd van 50 tot 79 jaar. Het betrof in totaal bijna 89.000 deelneemsters waarbij in de periode van 1993 tot 2020 informatie voorhanden was over hun voedingspatroon. Tevens werden in het bloed en de 24-uurs urine biomarkers bepaald die gerelateerd zijn aan de vleesconsumptie.

Vrouwen met de hoogste inname van rood, bewerkt vlees hadden met 10% significant meer kans op een coronaire hartaandoening ten opzichte van vrouwen die minder van dit type vlees consumeerden. De kans op hartfalen en diabetes was met respectievelijk 26% en 37% significant hoger. Ook nam de kans op borstkanker met 10% significant toe, terwijl het algehele kankerrisico met 7% significant hoger was voor vrouwen met een hoge consumptie van rood, bewerkt vlees. Wanneer echter gecorrigeerd werd voor andere aspecten van het voedingspatroon zoals de totale energie-inname waren deze relaties niet meer significant.

Voeding met relatief veel vlees is geassocieerd met een groter risico op chronische aandoeningen. Dit verband kan echter niet enkel toegeschreven worden aan rood, bewerkt vlees. Vermoedelijk spelen ook andere voedingsfactoren een rol, zoals de totale energie-inname.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen