Chroomsuppletie gunstig bij diabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen met diabetes type-2 kunnen baat hebben bij chroomsuppletie. Mogelijk dat chroom het vetmetabolisme in de perifere weefsels gunstig beïnvloedt.
Bij de proefpersonen werden de glucosespiegel, insulinegevoeligheid, chroomstatus en lichaamssamenstelling bepaald. Tevens werd per 24 uur de energiebalans vastgesteld, alsook de hoeveelheid vetten in spiercellen en de lever. Vervolgens werden de proefpersonen willekeurig ingedeeld in een behandel- of placebogroep. De patiënten in de behandelgroep kregen 1000 mcg chroom per dag.
Niet alle personen reageerden op de chroomsuppletie. De personen die wel reageerden, hadden een significant lagere insulinegevoeligheid en een hoger nuchter glucosegehalte en HbA1c. Personen met insulineresistentie en zowel een hoog nuchter glucosegehalte als een hoog HbA1c reageerden sterker op de chroomsuppletie. Er werd geen verschil in chroomstatus gevonden tussen de personen die wel en niet reageerden op de suppletie.
Mogelijk dat chroom de vetten in de spiercellen doet verminderen en de insulinegevoeligheid van de weefsels doet toenemen, onafhankelijk van het lichaamsgewicht of de glucoseproductie door de lever. Chroom kan zodoende het vetmetabolisme in de perifere weefsels op een positieve manier beïnvloeden bij personen met ouderdomsdiabetes.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen