Probiotica tegen diabetesgerelateerde cognitieve achteruitgang

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Probioticasuppletie kan de achteruitgang van hersenfuncties als gevolg van diabetes verminderen, zo blijkt uit een studie met ratten.

Voor de studie werden ratten met en zonder diabetes verdeeld in een controle- en probioticagroep. De ratten in de probioticagroep kregen naast hun gewone voeding gedurende twee maanden een probioticasupplement (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis en Lactobacillus fermentum).

Ratten met diabetes die normale voeding zonder probiotica kregen hadden een verminderde leercapaciteit en een verminderd vermogen om de weg door een doolhof te vinden. Ratten (met en zonder diabetes) die het probioticasupplement kregen lieten een beter resultaat zien in het vinden van de weg door het doolhof. Bovendien herstelde bij de diabetische ratten de synaptische transmissie. Onder invloed van suppletie nam tevens de concentratie van de antioxidant superoxide dismutase toe, evenals de insulinespiegel, terwijl de glucosespiegel en concentratie van 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine (8-OHdG, biomarker voor oxidatieve stress) afnamen.

Op basis van de resultaten kan geconcludeerd worden dat probioticasuppletie leidt tot herstel van hersenfuncties in relatie tot het cognitief functioneren en herstel van de synaptische activiteit. De resultaten onderschrijven het belang van een optimaal functioneren van de microbioom-darm-hersen-as.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen