Omega 3-vetzuren gunstig bij erfelijke aanleg suikerziekte

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen met een verhoogde erfelijke aanleg voor suikerziekte hebben mogelijk baat bij suppletie met omega 3-vetzuren. Volgens de resultaten van een Italiaanse studie heeft dit namelijk een positief effect op de cardiovasculaire en metabole gezondheid.
Het onderzoek betrof 50 personen met ouders met suikerziekte. Zij hadden allen een normale bloedglucosespiegel, maar een verminderde functie van het endotheel. Dit hield met een verhoogde ontstekingsactiviteit verband. In willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 12 weken ofwel visolie (2 gram omega 3-vetzuren per dag) ofwel een placebo. Gekeken werd in hoeverre dit van invloed was op de endotheelfunctie en de bloedspiegels voor verschillende ontstekingsmarkers.
Bij de personen die visolie kregen, werd aan het einde van de suppletieperiode een significante verbetering van de flow-gemedieerde vaatverwijding (FMD) aangetoond. Dit ging met gedaalde bloedwaarden voor triglyceriden en de ontstekingsmarker TNF-alfa gepaard. Ook bleek er een trend richting gedaalde adiponectinespiegel. In de placebogroep bleek op deze vlakken echter geen enkele significante verandering te zijn opgetreden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen