Behandeling voor tinnitus?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Tinnitus, een pieptoon die constant hoorbaar is in het oor, is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem. De exacte oorzaak is nog niet opgehelderd, maar blootstelling aan lawaai lijkt een rol te spelen met als gevolg een pathologische neurale activiteit in de gehoorcortex.

Wetenschappers van de University of Texas hebben een methode ontwikkeld die mogelijk ook bij mensen effectief is. Ze baseerden hun bevindingen op onderzoek dat is gedaan met chronische pijnklachten. Ook hier is sprake van een pathologische neurale activiteit, maar dan in de sensorische cortex waardoor de pijn in stand gehouden wordt. Stimulatie (bijvoorbeeld elektrisch) van deze cortex kan de pijnsensaties verminderen. Eenzelfde situatie lijkt een rol te spelen bij tinnitus. Blootstelling aan lawaai leidt tot een verminderd vermogen van neuronen in de gehoorcortex om zich af te stemmen op uiteenlopende frequenties. Er gaan teveel neuronen zich op dezelfde frequentie afstemmen waardoor geluiden in een bepaald frequentiebereik worden versterkt. Bovendien gaan de neuronen signalen afgeven zonder dat er daadwerkelijk input is.

De wetenschappers wisten bij ratten tinnitus effectief te behandelen door ze bloot te stellen aan herhaalde tonen in combinatie met stimulatie van de nerves vagus. Hierdoor richten de neuronen zich als het ware weer op de oude frequenties. Het effect bleef aanwezig tot enkele weken na de behandeling.

Deze methode waarbij de neurale activiteit wordt hersteld is mogelijk ook bij personen met tinnitus toe te passen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen