Beïnloeden probiotica de suikerstofwisseling?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Probiotica in yoghurt blijken koolhydraten te kunnen afbreken wat mogelijk van invloed is op de suikerstofwisseling.
De studie werd uitgevoerd door het onderzoeksteam dat in het jaar 2006 een artikel in Nature publiceerde waaruit bleek dat de darmflora verschilt tussen obese personen en personen met een normaal gewicht.
In de huidige studie onderzocht het team 7 paar vrouwelijke tweelingen in de leeftijd van 20 tot 30 jaar. Van iedere tweeling kreeg de helft gedurende 4 maanden dagelijks yoghurt met probiotica (5 verschillende bacteriestammen). De invloed op de darmflora werd onderzocht via analyse van ontlastingmonsters. Ook testten de onderzoekers dezelfde yoghurt bij muizen waarvan de darmflora 15 bacteriestammen bevatte die ook bij mensen wordt aangetroffen.
Yoghurt met probiotica bleek weliswaar nauwelijks de bestaande darmflora beïnlvoeden, maar wel was er een verhoogde activiteit van genen die bestaande bacteriestammen aanzetten tot de afbraak van koolhydraten. Ook één van de vijf bacteriestammen uit de yoghurt (Bifidobacterium animalis lactis) was beter in staat om het koolhydraatmetabolisme te versnellen.
Volgens de onderzoekers is het nog te vroeg om conclusies aan de resultaten te verbinden. Grootschalige studies zijn noodzakelijk om deze bevindingen te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen