Belang van antioxidanten voor gezonde longen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Er zijn vele aanwijzingen dat voeding een belangrijke factor is in het behoud van een goede gezondheid van de longen. Britse wetenschappers toonden in een nieuwe studie aan dat een voldoende hoge inname van verschillende antioxidanten in dit verband een belangrijke rol lijkt te spelen. Hierbij maakten zij gebruik van de de gegevens van de Third National Health and Nutrition Examination Survey, een Amerikaans bevolkingsonderzoek.
Gekeken werd naar de eventuele relaties tussen de bloedspiegels voor 21 verschillende markers voor de voedingsstatus en de FEV1, de belangrijkste parameter ter bepaling van de longfunctie. Het staat voor de maximale geforceerde hoeveelheid lucht die iemand in de eerste seconde na een maximale inademing kan uitblazen, uitgedrukt als percentage van de bij gezondheid verwachte hoeveelheid.
Gevonden werd dat de hogere bloedspiegels voor vitamine A, bètacryptoxanthine, vitamine C, en vitamine E onafhankelijk van elkaar verband hielden met een hogere FEV1. Hetzelfde gold voor selenium, calcium, chloor en ijzer. Voor kalium en natrium bleek echter het tegenovergestelde. Hogere bloedwaarden van deze stoffen gingen juist met een lagere FEV1 gepaard.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen