Belang van DHA tijdens zwangerschap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een voldoende hoge inname van het visvetzuur docosahexaeenzuur (DHA) tijdens de zwangerschap oefent een gunstig effect uit op de motorische ontwikkeling van het kind dat uit de zwangerschap wordt geboren. Dat blijkt uit een studie aan de Open Universiteit Nederland in Heerlen.
Het onderzoek betrof 306 kinderen en hun moeders. Bij de geboorte van ieder kind werd de concentratie DHA in het navelstrengbloed bepaald. Dit geeft een indicatie van het voor het kind beschikbare DHA tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder. Daarnaast werd de DHA-spiegel van het kind op 7-jarige leeftijd gemeten. Op dezelfde leeftijd werd de Maastrichtse Motoriek Test (MMT) afgenomen die een beeld geeft over de motorische ontwikkeling.
Analyse van de resultaten wees op een significant verband tussen de concentratie DHA in het navelstrengbloed en de motorische ontwikkeling op 7-jarige leeftijd. Een grotere DHA-beschikbaarheid tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder bleek vooral de kwalitatieve ontwikkeling van de motoriek positief te beïnvloeden, dat wil zeggen de manier waarop bewegingen worden uitgevoerd. Er werd geen significant verband aangetoond tussen de DHA-spiegel van het kind op 7-jarige leeftijd en de motorische ontwikkeling.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen