Bergamot en kardoen tegen verhoogd urinezuur

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met polyfenolen afkomstig van Cynara Cardunculus (kardoenplant) en Citrus Bergamia (bergamot) vermindert de urinezuurconcentratie bij personen met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). 

Aan het onderzoek namen 94 personen met NAFLD deel. Gedurende zes weken kregen de deelnemers in de suppletiegroep 300 mg polyfenolen van een bergamot- en kardoenextract. De andere proefpersonen kregen een placebo. Voor en na de suppletieperiode werden diverse biomarkers gemeten. 

In de suppletiegroep nam de urinezuurconcentratie significant meer af dan in de placebogroep. In deze laatste groep nam na zes weken de urinezuurspiegel toe met gemiddeld 0,3 mg/dl, terwijl onder invloed van het supplement de concentratie van urinezuur met gemiddeld 0,1 mg/dl verminderde. Het effect was vooral duidelijk bij personen met een matige tot ernstige vorm van leververvetting, ook na correctie voor beïnvloedende factoren. Bovendien was de afname van urinezuur het grootst bij personen met een aanvankelijk hoge urinezuurspiegel (>5,4 mg/dl).

Een supplement met bioactieve bestanddelen van bergamot en kardoen vermindert significant een verhoogde urinezuurspiegel bij personen met NAFLD. Een verhoogde urinezuurspiegel is mogelijk een risicofactor voor het ontwikkelen en de progressie van niet-alcoholische leververvetting. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen