Beter eiwitten dan koolhydraten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Analsye van studies naar de relatie tussen de eiwit- en koolhydraatconsumptie en gewichtstoename laten zien dat inname van bepaalde eiwitrijke producten en minder snelwerkende koolhydraten gewichtstoename kan voorkomen.

Er werd gebruikgemaakt van drie grote studies: de Nurses' Health Study, de Nurses' Health Study II en de Health Professionals Follow-Up Study. In totaal deden meer dan 120.000 gezonde mannen en vrouwen deel. De deelnemers werden gedurende 16 tot 24 jaar gevolgd. Vierjaarlijks werd de inname van eiwitten en koolhydraten bepaald, evenals de glycemische lading (GL) van hun voeding.

Eiwitrijk voedsel had op de lange termijn verschillende effecten op het lichaamsgewicht. De inname van bewerkt vlees (gerookt en gezouten), kip met huid en regelmatige consumptie van volle kaas leidde tot een significante toename van het lichaamsgewicht. Daarentegen leidde regelmatige inname van yoghurt, noten, kip zonder huid, magere kaas, pindakaas en zeevruchten tot minder gewichtstoename. De consumptie van melk, eieren, peulvruchten en pinda’s had geen invloed op het lichaamsgewicht. Voeding met een hoge GL - dat wil zeggen met veel snelwerkende koolhydraten zoals witbrood, witte pasta’s, snoep en dergelijke - leidde wel tot significant meer gewichtstoename.

De voedselkeuze blijkt een grote invloed te hebben op het lichaamsgewicht door de jaren heen. Voeding met snelwerkende koolhydraten kan beter zoveel mogelijk vermeden worden, terwijl inname van bepaalde eiwitrijke producten juist gewichtstoename kan voorkomen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen