Beter geheugen met PEA

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met palmitoylethanolamide (PEA) verbetert het geheugen. PEA is een stof die van nature in het lichaam wordt geproduceerd en in kleine hoeveelheden in bepaalde voedingsmiddelen voorkomt zoals eieren, pinda's, soja, vlees en vis. PEA beschermt de lichaamscellen, remt ontstekingen én werkt pijnstillend. 

Aan de crossover-studie namen 39 proefpersonen deel. Ze kregen in willekeurige volgorde gedurende periodes van zes weken dagelijks 700 mg PEA of een placebo. Voor en na iedere interventieperiode werd het geheugen gemeten en werd de concentratie van brain-derived neurotrophic factor (BDNF) bepaald. Eerdere studies lieten zien dat PEA de productie van BDNF in specifieke hersencellen (astrocyten) stimuleert. BDNF voorkomt en herstelt beschadiging van neuronen en stimuleert de aanmaak van nieuwe.   

Ten opzichte van de placebo werd onder invloed van PEA een significante toename gezien van de BDNF-concentratie. PEA-suppletie leidde ook tot een significante verbetering van het geheugen. Zo werden er na suppletie met PEA minder fouten gemaakt tijdens een geheugentest.

Dit is het eerste onderzoek dat een direct gunstig effect laat zien van PEA op het geheugen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.