Betere cognitie met pijnboombastextract

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met het pijnboombastextract leidt na een jaar tot minder oxidatieve stress en een betere cognitie.

Bij 150 gezonde personen in de leeftijd van 55 tot 70 jaar werd nagegaan in hoeverre sprake was van oxidatieve stress. Bij 44 proefpersonen was er in een hoge mate sprake van. Deze personen kregen gedurende een jaar dagelijks 100 mg pijnboombastextract. Het effect werd vergeleken met een controlegroep van personen met eveneens een hoge mate van oxidatieve stress. Het cognitief functioneren van de deelnemers werd vastgesteld aan de hand van diverse testen.

Na twaalf maanden was er onder invloed van het pijnboombastextract een significante afname van oxidatieve stress met gemiddeld 28%. Dit was niet het geval in de controlegroep. In de suppletiegroep was er een significante verbetering van het cognitief functioneren, terwijl in de controlegroep een vermindering van de cognitie werd gezien. Het nemen van dagelijkse beslissingen verbeterde onder invloed van het extract met 72%, terwijl dit in de controlegroep met 5% verslechterde. De aandachtspanne nam met 41% toe ten opzichte van een afname van 2% in de controlegroep. Suppletie met het extract ging tevens gepaard met een significant beter geheugen (37% beter). In de controlegroep verslechterde de geheugenfunctie met 10%. Het pijnboombastextract werd goed verdragen en er werden geen bijwerkingen gerapporteerd.

Suppletie met het extract van de bast van de Franse pijnboom vermindert oxidatieve stress en verbetert het cognitief functioneren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen