Vitamine D-status brein gerelateerd aan cognitie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge concentratie van vitamine D in het brein is geassocieerd met een beter cognitief functioneren.

Bij 290 overledenen die zich in leven beschikbaar hadden gesteld aan het Rush Memory and Aging Project werden de vitamine D-concentraties gemeten in vier verschillende hersengebieden (mid-temporale cortex, mid-frontale cortex, cerebellum en anterior cortex). De concentraties werden gerelateerd aan het cognitief functioneren van de deelnemers voor overlijden. De proefpersonen bereikten een gemiddelde leeftijd van 92 jaar. 

De belangrijkste vorm van vitamine D in alle gemeten hersengebieden was 25(OH)D3. Hogere concentraties van vitamine D in alle vier hersengebieden werden in verband gebracht met een significant lager risico op cognitieve problemen en dementie voor overlijden. Personen met een dubbel zo hoge vitamine D-status in het brein hadden met 33% significant minder kans op milde cognitieve stoornissen. Het risico op dementie was met 25% significant lager bij een tweemaal hogere vitamine D-concentratie. Er werd echter geen relatie gezien tussen de vitamine D-status in het brein en pathologie van de hersenen zoals een beroerte of de aanwezigheid van Lewy Bodies in de zenuwcellen.

De studie toont voor het eerst een relatie tussen vitamine D in het brein en de cognitie. In eerdere onderzoeken werd gesuggereerd dat een adequate bloedspiegel van vitamine D bescherming biedt tegen cognitieve achteruitgang en dementie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen