Cognitieve problemen door vitamine D-tekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een vitamine D-tekort is gerelateerd aan een verhoogde kans op cognitieve achteruitgang en dementie. Dit blijkt uit een review.

In de medische databanken Embase en Pubmed werden studies geselecteerd waarin de relatie tussen vitamine D en de cognitie was onderzocht.

Er werden achtentwintig studies gevonden die aan de inclusiecriteria voldeden. Het betrof vijfentwintig cross-sectionele studies en zes prospectieve studies. In achttien cross-sectionele studies werd een relatie gezien tussen een vitamine D-tekort, een verminderde cognitie en verhoogd risico van dementie. Bij de overige zeven studies werd deze relatie niet gezien. In vier prospectieve studies werd bij personen met een vitamine D-tekort aan het begin van de studie na een periode van vier tot zeven jaar een verminderde cognitie gezien.

De resultaten tonen een verband tussen vitamine D-deficiëntie en een verminderde cognitie en dementie. In vervolgstudies moet onderzocht worden of vitamine D-suppletie cognitieve achteruitgang kan voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen