‘Opruiming’ essentieel bij Alzheimer

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De ontstekingsreactie omvat een scala aan celprocessen met als laatste stap het opruimen van afvalstoffen. Falen hiervan leidt tot chronische inflammatie en blijkt een rol te spelen bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

In de studie werd de samenstelling van de hersenvloeistof van vijftien Alzheimerpatiënten en twintig patiënten met een verminderd cognitief vermogen vergeleken met dat van eenentwintig gezonde personen. Daarnaast werd weefsel van de hippocampus onderzocht van tien overleden Alzheimerpatiënten en tien controlepersonen. Er werd gekeken naar de aanwezigheid van ontstekingsstoffen en receptoren die een rol spelen bij het opruimingsproces, waaronder zogenaamde Specialised Pro-resolving Mediators (SPM’s).

Het team identificeerde de aanwezigheid van SPM’s en SPM-receptoren in het hersenweefsel. Dat betekent dat het opruimingsproces ook in de hersenen een voorname rol speelt. Daarnaast ontdekte het team dat bij Alzheimerpatiënten de concentratie van een bepaald type SPM - lipoxine A4 (LXA4) - was verlaagd in zowel de hersenvloeistof als de hippocampus. Daarentegen waren de concentraties van een enzym dat betrokken is bij de synthese van LXA4 en twee SPM-receptoren verhoogd in de hersenen van Alzheimerpatiënten. De concentratie van LXA4 was gerelateerd aan de zogenaamde MMSE-score, een scorelijst waarmee de mate van cognitie kan worden gemeten.

De wetenschappers suggereren dat stimulatie van het opruimingsproces - bijvoorbeeld met behulp van omega 3-vetzuren - mogelijk zinvol kan zijn bij de preventie van Alzheimer.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen