Vitamine D en cognitieve functies op oudere leeftijd

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wetenschappers van de University of Manchester hebben meer aanwijzingen gevonden dat vitamine D een mogelijk rol vervult in het behoud van de cognitieve functies bij het ouder worden. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Voor het onderzoek lieten zij ruim 3000 Europese mannen, met leeftijden van 49 tot 71 jaar, drie verschillende cognitieve testen maken. Hiermee werd inzicht verkregen in de functie van het geheugen en de snelheid en zorgvuldigheid waarmee informatie werd verwerkt. Er werd ook informatie verkregen over de gemoedstoestand en de mate van lichamelijke activiteit. Daarnaast werd bij alle deelnemers de vitamine D-status bepaald.
Uit de resultaten bleek dat naarmate de vitamine D-status hoger was er hoger werd gescoord op de cognitieve testen. Correctie voor de gemoedstoestand en de mate van lichamelijke activiteit maakte echter dat dit verband voor slechts 1 van de 3 testen stand hield. Een lagere vitamine D-spiegel betekende slechtere cognitieve scores. Het verband tussen de vitamine D-status en de cognitieve functie bleek het sterkst bij een vitamine D-spiegel lager dan 35 nmol/l.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen