Betere concentratie met visvetzuren

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-visvetzuren verbetert de aandacht bij jongens met en zonder ADHD.

Aan de studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, namen 77 jongens deel, waarvan de helft ADHD had. Ze waren in de leeftijd van 8 tot 14 jaar. De jongens werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende zestien weken dagelijks 10 gram margarine met 650 mg EPA en 650 mg DHA (suppletiegroep) of eenzelfde hoeveelheid margarine met een placebo (placebogroep). Aan het begin en einde van de studie werden symptomen van ADHD geregistreerd. Tevens werd met behulp van een functionele MRI scan de hersenactiviteit gemeten. In de urine werd de concentratie van homovanillinezuur (HVA) gemeten. De neurotransmitter dopamine wordt afgebroken tot HVA en uitgescheiden via de nieren. Om deze reden zegt de hoeveelheid HVA in de urine iets over de activiteit van dopamine.

Suppletie met de omega 3-visvetzuren EPA en DHA leidde tot een significante verbetering van de concentratie, zo bleek uit vragenlijsten die door de ouders werden ingevuld. Dit gold voor zowel jongens met als zonder ADHD. Suppletie leidde niet tot een veranderde hersenactiviteit. Ook had suppletie geen invloed op de concentratie van HVA in de urine. Het lijkt er dan ook op dat het onderliggend mechanisme niet verloopt via het dopaminerge systeem. 

Suppletie met omega 3-visvetzuren kan de aandacht verbeteren van jongens en kan mogelijk zinvol zijn bij de behandeling van ADHD.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen