Beweging stimuleert eetlustremmende metaboliet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Fysieke inspanning stimuleert de productie van N-lactoyl-fenylalanine (Lac-Phe), een metaboliet in het bloed die obesitas tegengaat. 

Dit blijkt uit een muizenstudie die gepubliceerd werd in Nature. De biosynthese van Lac-Phe uit lactaat en fenylalanine vindt plaats in CNDP2+ cellen, waaronder macrofagen, monocyten en andere immuun- en epitheelcellen die zich bevinden in verschillende organen. 

Bij muizen met obesitas als gevolg van een hoge inname van calorierijk voedsel leidde toediening van Lac-Phe tot een verminderde voedselinname zonder de beweging of het energieverbruik te beïnvloeden. Langdurige toediening van Lac-Phe verminderde het lichaamsgewicht van de muizen en leidde tot een betere glucoseregulatie. Wanneer de productie van Lac-Phe in de muizen geblokkeerd werd, ging dit gepaard met een toename van de voedselconsumptie en overgewicht

Ook bij mensen werd de metaboliet Lac-Phe aangetroffen en wordt de biosynthese ervan mogelijk gestimuleerd door fysieke inspanning. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen