Overgewicht: zink verbetert geheugen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Overgewicht en obesitas wordt in verband gebracht met een slechtere geheugenfunctie. Suppletie met zink lijkt bij vrouwen met overgewicht of obesitas het geheugen te verbeteren.

Aan het onderzoek namen 32 vrouwen met een BMI >25 kg/m2 deel. Ze waren in een leeftijd tussen 40 en 60 jaar en werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Het supplement bestond uit 30 mg zink per dag en werd gedurende twaalf weken gegeven. Er werden speekselmonsters verzameld waarin de zinkconcentratie werd bepaald. Tevens werden verschillende geheugentesten afgenomen.

Onder invloed van suppletie steeg de zinkconcentratie in het speeksel. In de suppletiegroep scoorden de vrouwen hoger op twee van de vier geheugentesten dan de vrouwen in de placebogroep. Er werd geen verschil tussen beide groepen gezien voor wat betreft veranderingen van het lichaamsgewicht.

Zinksuppletie was in staat het geheugen van vrouwen met overgewicht en obesitas gedeeltelijk te verbeteren, ongeacht gewichtsverlies. Studies hebben aangetoond dat personen met obesitas een lagere zinkspiegel hebben ten opzichte van personen met een normaal lichaamsgewicht. Een zinktekort kan bijdragen aan chronische ontstekingen en vergroot het risico op complicaties gerelateerd aan overgewicht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen