Bier bron van silicium

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Het mineraal silicium speelt een belangrijke rol in mineraliseringsprocessen van de botmatrix. Het is onder andere aanwezig in osteoblasten, de botvormende cellen. Silicium vormt bruggen in macromoleculen en verleent stabiliteit. Als zodanig is silicium van belang in de preventie van osteoporose.
Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen en productiemethode kan bier een aanmerkelijke bron zijn van silicium. Het silicium in bier is aanwezig in de vorm van orthokiezelzuur, Si(OH)4. Onderzoekers van de afdeling Food Science and Technology van de University of California Davis bestudeerden de invloed van grondstoffen en processen op het siliciumgehalte van bier. De voornaamste bron van silicium is het kaf van het gebruikte graan, gevolgd door hop dat zeer rijk is aan silicium. Zo heeft tarwe een lager siliciumgehalte dan gerst. Bier gebrouwen van gerst met een grote toevoeging van hop heeft een veel hoger gehalte silicium dan tarwebier met weinig hop.De hoogste concentraties silicium werden dan ook gevonden voor sterk gehopt bier van gerstemout. Van 100 commerciële bieren varieerde het siliciumgehalte van 6,4 tot 56,5 milligram per liter. De onderzoekers concluderen dat bier een rijke bron is van silicium.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.