Bij PCOS: verbeterde respons op clomifeen met ubiquinol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met ubiquinol - de actieve vorm van coënzym Q10 - bij het medicijn clomifeen verbetert de ovariële respons bij vrouwen met onvruchtbaarheid als gevolg van het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Een deel van de vrouwen met PCOS (15%-40%) reageert niet adequaat op clomifeen, het eerste keuzemiddel bij de behandeling van infertiliteit. 

Voor de studie werden 148 vrouwen met PCOS en onvoldoende respons op clomifeen geselecteerd. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld. In de eerste groep kregen de vrouwen vanaf de tweede tot de zesde dag van de cyclus 150 mg clomifeen per dag. Dit werd gecombineerd met 100 mg ubiquinol per dag vanaf de tweede dag tot aan stijging van het hormoon humaan Choroin Gonadotrofine (hCG) dat tijdens een zwangerschap wordt aangemaakt. In de tweede groep werd het hormoon humaan Menopauzaal Gonadotrofine (hMG) toegediend vanaf de tweede dag van de cyclus in een dosis van 75 IE tot 225 IE. hMG bevordert de rijping van eicellen en is eveneens een reguliere behandeling bij onvruchtbaarheid. Vanaf de achtste cyclusdag werd een ultrasonografie uitgevoerd via de vagina om de grootte van de voorste follikel te meten. Bij een grootte vanaf 18 mm werd de vrouwen geadviseerd om na 36 uur geslachtsgemeenschap te hebben. Als een vrouw een week lang geen menstruatie had, werd een serummonster opgestuurd voor bepaling van β-hCG.

Suppletie met ubiquinol bij clomifeen leidde tot vergelijkbare resultaten als de tweedekeuze behandeling met het hormoon hCG bij vrouwen die eerder onvoldoende respons hadden op clomifeen. Zo werd na suppletie met ubiquinol een vergelijkbaar aantal rijpe follikels gezien, evenals het aantal positieve zwangerschapstesten en het aantal daadwerkelijke zwangerschappen. 

Toevoeging van ubiquinol aan clomifeen verbetert de ovariële respons bij vrouwen met PCOS en verhoogt de kans op een zwangerschap. Het effect is vergelijkbaar met behandeling met het hormoon hMG. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen