Bioflavonoïden tegen oxidatieve stress in de sport

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Intensieve sportbeoefening leidt tot verhoogde oxidatieve stress in het lichaam. De kans op spierschade neemt hierdoor toe.
Spaanse onderzoekers bestudeerden de effecten van bioflavonoïden op oxidatieve stress bij wielrenners. In een placebogecontroleerde studie namen 30 wielrenners deel. De wielrenners voerden twee identieke tests van submaximale aërobe belasting uit. Bloed werd afgenomen in rust en onmiddellijk na de test. Er werd een aantal metingen uitgevoerd die iets zeggen over de oxidatieve belasting, zoals de lipidenoxidatie (TBARS), totaal antioxidantstatus (TAS), eiwitoxidatie (carbonylgroepen), lactaatdehydrogenase (LDH) en creatinekinase (CK). De deelnemers kregen een sportdrank met 2,3 gram bioflavonoïden na de belastingstest. Later werd dit herhaald met een placebodrank.
In beide tests bleven de meetwaarden voor TAS en LDH gelijk. De waarden voor TBARS en CK namen toe in beide tests. Na de bioflavonoïdeninname was deze toename lager. Opvallend was de afname van eiwitoxidatie met 23% na bioflavonoïden en de toename ervan met 12% in de placebotest.
Suppletie met bioflavonoïden zou bescherming kunnen bieden tegen de door intensieve sportbeoefening veroorzaakte oxidatieve stress.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.