Blaasontsteking voorkomen met veenbessensap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Opnieuw is er bewijs dat veenbessensap urineweginfecties kan voorkomen bij vrouwen met recidiverende (terugkerende) infecties.

De studie werd uitgevoerd bij 373 vrouwen met recidiverende blaasontstekingen. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 41 jaar. De vrouwen werden in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende 24 weken dagelijks 240 ml veenbessensap of een placebodrank. Het effect van suppletie op het aantal urineweginfecties werd geëvalueerd.

In de suppletiegroep waren er tijdens de volgperiode 39 gevallen van een urineweginfectie, in de placebogroep betrof dit aantal 67. Vrouwen die het veenbessensap kregen hadden met 39% significant minder kans op een blaasontsteking. De kans op urineweginfecties waarbij pus (witte bloedcellen) in de urine werd aangetroffen nam significant met 37% af onder invloed van het sap.

Dagelijkse inname van veenbessensap kan effectief het aantal urineweginfecties verminderen. Het effect wordt toegeschreven aan een bepaald type antioxidanten, de A-type proanthocyanidinen, die van nature aanwezig zijn in veenbessen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen