Bloeddruk daalt met pure chocolade

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Polyfenolen die in kleine hoeveelheden in pure chocolade voorkomen verlagen de bloeddruk bij personen met een licht verhoogde bloeddruk. Tevens liet de studie zien dat polyfenolen de hoeveelheid stikstofoxide verhogen die een vaatverwijdende eigenschap heeft.
Aan de studie namen 44 personen in de leeftijd van 56 tot 73 jaar deel. De proefpersonen hadden de lichtste vorm van hoge bloeddruk zonder bijkomende risicofactoren en kregen hier geen behandeling voor. Ze werden willekeurig ingedeeld in groepen waarbij de personen in de eerste groep dagelijks 6,3 gram (30 kcal) pure chocolade kregen gedurende 18 weken. De chocolade bevatte 30 mg polyfenolen. De personen in de andere groep kregen witte chocolade die geen polyfenolen bevatte.
Na 18 weken bleek de bovendruk bij de proefpersonen in de eerste groep gemiddeld met 2,9 mmHg te zijn gedaald in vergelijking met het begin van de studie. De onderdruk daalde met 1,9 mmHg. De bloedrukdaling ging gepaard met een stijging van S-nitrosoglutathion, een maat voor de concentratie stikstofoxide (NO). Daarnaast nam het aantal personen met hoge bloeddruk in deze groep af van 86% in het begin van de studie tot 68% na afloop van de 18 weken durende interventie. Gunstige bijkomstigheid was dat de proefpersonen geen gewichtstoename, verandering van de vetzuurconcentratie, glucose of oxidatieve stress hadden.
Uit deze studie blijkt dat een licht verhoogde bloeddruk kan dalen als gevolg van het regelmatig nuttigen van kleine hoeveelheden pure chocolade met daarin polyfenolen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.