Bloeddruk verlagen met eiwitten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met overgewicht en een licht verhoogde bloeddruk doen er goed aan meer eiwitten te eten.

Onderzoekers aan de Universiteit van Maastricht verdeelden 99 mannen en vrouwen met overgewicht in 2 groepen. De proefpersonen waren in de leeftijd van 20 tot 70 jaar en hadden een verhoogde bloeddruk met een bovendruk tussen 130 en 160 mmHg en een onderdruk tussen 85 en 100 mmHg. Ze werden hiervoor nog niet met medicijnen behandeld. De personen in de suppletiegroep kregen gedurende 4 weken dagelijks 3 eiwitrijke drankjes met 20 gram eiwitten, afkomstig van erwten, eieren en soja. De personen in de controlegroep kregen 3 porties met 20 gram maltodextrine per dag. De bloeddruk werd tijdens het werk en thuis gemeten.

Uiteindelijk voltooiden 94 personen de studie. De bovendruk tijdens kantooruren was met gemiddeld 4,9 mmHg significant lager in de suppletiegroep ten opzichte van de controlegroep. Ook de onderdruk was met 2,7 mmHg lager. Thuis was de bovendruk in de suppletiegroep met 4,6 mmHg significant lager, terwijl de onderdruk nagenoeg hetzelfde was als bij de personen in de controlegroep.

Te zware personen met een licht verhoogde bloeddruk kunnen hun bloeddruk verlagen door eiwitrijke voeding zoals erwten, eieren en sojaproducten te consumeren. Wat het effect van de eiwitbronnen vlees en vis is, is onbekend.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen