Bloeddruk verlagen met omega 3-visvetzuren

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-visvetzuren blijkt even effectief als andere leefstijlaanpassingen om de bloeddruk te verlagen.

In het onderzoek werden de resultaten samengevoegd van zeventig eerder uitgevoerde studies waarin gekeken werd naar het bloeddrukverlagende effect van omega 3-visoliesupplementen in vergelijking met placebo’s.

Suppletie met omega 3-visvetzuren leidde tot een daling van de bovendruk met gemiddeld 1,52 mmHg en een daling van de onderdruk met gemiddeld 0,99 mmHg ten opzichte van placebo. Het effect was met 4,51 mmHg en 4,35 mmHg voor respectievelijk de boven- en onderdruk het grootste bij patiënten met hoge bloeddruk die nog niet met medicamenten werden behandeld. De bloeddruk nam met respectievelijk 1,25 mmHg en 0,62 mmHg af bij personen met een normale bloeddruk.

Voor het bloeddrukverlagende effect is een minimale dagelijkse dosis van 2 gram omega 3-visvetzuren nodig. Ook andere leefstijlinterventies kunnen de bloeddruk verlagen. De bovendruk kan met 3,6 mmHg dalen door reductie van de zoutinname, met 4,6 mmHg door beweging en met gemiddeld 3,8 mmHg door een vermindering van de alcoholinname.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen