Bloedspiegels afwijkend bij ernstige ziekte

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De bloedspiegels van micronutriënten wijken af bij kinderen die ernstig ziek zijn. Dit is vermoedelijk een gevolg van een adaptatierespons tijdens een ernstige infectie.

Van 67 zieke kinderen waren bloedmonsters beschikbaar van verschillende momenten tijdens hun eerste week  op een intensive care-afdeling. De kinderen hadden een gemiddelde leeftijd van tien jaar. Kinderen met een lage energie-inname (<80% van hun energiebehoefte) kregen extra micronutriënten. In het bloedplasma werden de concentraties van zink, koper, selenium en magnesium gemeten. Ook in de rode bloedcellen werden deze concentraties gemeten.

Ten opzichte van gezonde leeftijdgenoten hadden zieke kinderen lagere concentraties van zink, selenium en koper in het bloedplasma. De concentraties van deze micronutriënten waren daarentegen normaal tot hoog in de rode bloedcellen. 

Het meten van micronutriënten in het bloedplasma is vermoedelijk onbetrouwbaar in aanwezigheid van een ernstige infectie. De interpretatie van de micronutriëntstatus in bloedplasma is gecompliceerd door leeftijds- en ziekteafhankelijke veranderingen. Het meten van concentraties in de rode bloedcellen geeft vermoedelijk een betrouwbaarder beeld. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.