Bloedspiegels Q10 en CRP als markers bij cardiomyopathie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bepaling van de concentraties coënzym Q10 en CRP in het bloed geeft informatie over de toestand van patiënten met cardiomyopathie.

Dit bleek uit een studie met 28 patiënten met chronisch stabiel hartfalen en leeftijden van 18 tot 76 jaar. De oorzaken van het hartfalen waren bij 17 patiënten ischemische cardiomyopathie en bij 11 patiënten idiopathische gedilateerde cardiomyopathie. Een controlegroep werd gevormd van 28 patiënten met een normale coronaire angiografie.

Uit bloedonderzoek bleek dat de patiënten met cardiomyopathie, vergeleken met de controlegroep, significant lagere concentraties coënzym Q10, albumine en totale thiolgroepen (T-SH) in het bloed hadden. De concentraties urinezuur, bilirubine en CRP waren, vergeleken met de controlepersonen, juist significant verhoogd.

De onderzoekers concluderen dat routinematige bepalingen van de concentraties coënzym Q10, overige antioxidanten en CRP in het bloed informatie geven over de antioxidantenstatus en het ontstekingsproces bij patiënten met cardiomyopathie. Ze kunnen als markers dienen om de toestand van patiënten met cardiomyopathie in de tijd te volgen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen