Maculadegeneratie ook op jonge leeftijd

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen in de leeftijd van 35 tot 45 jaar kunnen ook al symptomen hebben van leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (LMD). LMD is een oogaandoening die meestal pas optreedt na het vijftigste levensjaar en gekenmerkt wordt door slijtage van het centrale deel (macula) van het netvlies.

In de Gutenberg Health Study - een prospectieve cohortstudie die uitgevoerd wordt in Duitsland - waren van 4340 deelnemers fundusfoto’s beschikbaar (foto’s van het netvlies). De deelnemers waren bij aanvang van de studie in 2007 in de leeftijd van 35 tot 74 jaar.

Bij 69% van de deelnemers werden kleine, harde drusen gevonden. Dit zijn bleekgele afzettingen die zich ophopen in de macula en een voorstadium kunnen zijn van LMD. Bij bijna 4% van de jonge deelnemers (35 tot 45 jaar) werd een vroege vorm van LMD gevonden die gekenmerkt wordt door zachte drusen en pigmentaire afwijkingen. Een ernstige vorm van LMD werd niet gezien bij deze leeftijdsgroep. Een vroege vorm van LMD werd bij 12% van alle deelnemers gevonden, een ernstige vorm bij 0,3% van alle deelnemers. Het risico van LMD nam significant toe met het stijgen van de leeftijd.

Voor het eerst is aangetoond dat maculadegeneratie ook al op jongere leeftijd aanwezig kan zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen