Bloedsuikerschommeling ongunstig bij beroerte

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bloedsuikerschommelingen gaan gepaard met een slechter herstel tijdens de acute fase na een beroerte.  

In totaal werden 69 personen met een beroerte geïncludeerd in de studie. Het betrof 48 personen met een CVA en 14 deelnemers met een hersenbloeding. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 65 jaar en de meeste deelnemers (79%) hadden geen diabetes. Na opname in het ziekenhuis ondergingen de deelnemers regelmatig een standaard vingerprikmeting. Tevens werd gedurende 96 uur middels een sensor continue de glucosespiegel gemeten (Continue Glucose Monitoring, CGM). 

Grotere schommelingen in de bloedglucosespiegel waren significant geassocieerd met een kleinere kans op neurologisch herstel gedurende de ziekenhuisopname. Na drie maanden werd echter geen verband gevonden tussen het herstel en de bloedsuikerschommelingen tijdens de ziekenhuisopname. Bij zeventien deelnemers zonder diabetes werden 32 metingen gevonden met CGM waarbij sprake was van een te lage glucosespiegel (hypoglykemie). Deze hypo’s werden niet gedetecteerd met de vingerprikmeting.  

Een hoge variatie in de glucosespiegel is gerelateerd aan een ongunstiger neurologisch herstel tijdens de acute fase na een beroerte. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen