Bodem, zijn microwereld en zijn nutriënten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
De bodems op vele plaatsen van de aarde bevatten de meest uiteenlopende microbiota. Dit is essentieel voor de nutriëntensamenstelling alsook de opslag van koolstof. Bacteriën en schimmels in de bodem blijken voortdurend in competitie met elkaar om te kunnen beschikken over nutriënten. Hierbij blijken ze antibiotica te gebruiken om de tegenpartij achter te stellen. Om meer inzicht te krijgen in het belang van de microbiota van de aarde namen wetenschappers 7560 bodemmonsters van 189 verschillende plaatsen van de wereld. Het betrof monsters van uiteenlopende gebieden, van tropische regenwouden tot toendra’s.

Analyse toonde dat in een gematigd klimaat de bacteriële diversiteit groter is dan de diversiteit van schimmels. Daarentegen is de diversiteit van schimmels groter in gebieden met een kouder klimaat. Naast de temperatuur blijkt ook de mate van neerslag, de pH van de bodem alsook de humane cultivatie van invloed op de diversiteit van bacteriën en schimmels. Daarbij blijkt sprake van competitie tussen bacteriën en schimmels wat blijkt uit de aanwezigheid van antibioticumresistente genen bij de microbiota. Een beter begrip van de interactie tussen bacteriën en schimmels in de bodem kan mogelijk helpen de overlevingskans van gunstige bodembacteriën te vergroten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.