Borstkanker en glycemische index

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voeding met een hoge glycemische index verhoogt de kans op borstkanker bij vrouwen na de menopauze. Dit is de conclusie van onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine in New York.
Aan het onderzoek namen 49.613 Canadese vrouwen van de National Breast Screening Study deel. Tussen 1980 en 1985 vulden zij vragenlijsten in over hun voeding. Zij werden gemiddeld 16,6 jaar gevolgd. De gegevens werden gekoppeld aan databases met gegevens over mortaliteit en kankerincidentie.
Tijdens het onderzoek werden 1461 gevallen van borstkanker geconstateerd. In de totale onderzoeksgroep werd geen verband gevonden tussen het ontstaan van borstkanker en glycemische index, glycemische belasting, totale koolhydraat- en suikerinname. Wel werd bij vrouwen na de menopauze een verband gevonden tussen de glycemische index (GI) en borstkanker. In deze groep had de 20% vrouwen met de hoogste GI tegen de 20% vrouwen met de laagste GI 87% meer kans op borstkanker. Er werd in deze groep een nog sterkere relatie gevonden tussen GI en borstkanker voor de volgende subgroepen: vrouwen met een grote lichamelijke activiteit, vrouwen die ooit een hormoonvervangingstherapie hadden gebruikt en vrouwen die geen overgewicht hadden. Echter bij vrouwen voor de menopauze hadden de 20% vrouwen met de hoogste GI 22% minder kans op borstkanker dan de 20% vrouwen met de laagste GI.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.